Trauma en verslaving

trauma

Trauma en verslaving

Circa een op de vijf mensen met een verslaving heeft PTSS (posttraumatische stress-stoornis). PTSS ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een andere bedreiging. Hierbij kun je denken aan seksueel misbruik, mishandeling in een relatie, pesten op de basisschool etc. Deze trauma’s kunnen nog in het dagelijks leven allerlei klachten geven zoals slecht slapen, prikkelbaarheid, extreme spanningen, controledwang, angst of herbelevingen.

Een aantal mensen proberen deze klachten te verdoven door het gebruik van alcohol en drugs. Bijvoorbeeld alcohol om bij angsten, spanningen in slaap te kunnen komen waarbij alcohol als een vorm van zelfmedicatie wordt gebruikt.
Verslaving kan ook weer leiden tot nieuwe trauma’s of herhaling van trauma’s. Door het gebruik van middelen kunnen mensen gewelddadige situaties meemaken die weer trauma’s kunnen veroorzaken.

Het is van belang dat trauma’s bij mensen met een verslaving worden gesignaleerd en cliënten inzicht krijgen in de relatie van de verslaving tot het trauma. Als iemand stopt met het gebruik van middelen kunnen de klachten van het trauma duidelijker aanwezig zijn doordat ze niet meer verdoofd worden
Behandeling van zowel het trauma als de verslaving kan het risico op terugval van middelen bij verslaving verminderen en de klachten van het trauma verminderen.

Wilt u meer weten over trauma en verslaving, neem contact op met info@Affect2U.nl