Werk en verslaving

workshop

Werk en verslaving

Volgens het Trimbosinstituut blijken één op de tien werknemers een verslavingsprobleem te hebben
Vaak wordt verslaving geassocieerd met mensen die dagelijks gebruiken en dakloos zijn. Meestal is verslaving veel minder zichtbaar zoals op het werk.

Het gebruik van alcohol en drugs is soms een sluipend proces waarbij het steeds moeilijker wordt de verslaving te combineren met de verantwoordelijkheden binnen het werk.  Op een gegeven moment gaan werknemers met een verslaving zich vaker ziek melden, hebben last van spanningsklachten, lichamelijke aandoeningen etc. maar bespreken echter niet hun gebruik van alcohol en drugs.
Praten over alcohol en drugs is ook vaak moeilijk binnen het werk. Hoewel verslaving algemeen erkent is als een chronische hersenziekte waarvan je wel kunt herstellen maar niet van kunt genezen, is het moeilijk bespreekbaar binnen het werk. Je kunt namelijk een gebroken been of een depressie eenvoudiger als werkgever of werknemer bespreken dan een verslaving. Bij een verslaving is de angst je baan te verliezen.
Daarentegen is het belangrijk dat werknemers en werkgevers vroegtijdig verslavingsproblemen kunnen signaleren aangezien verslaving een ziekte is die goed is te behandelen.

Deze behandeling kan ook goed geïntegreerd worden binnen de reïntegratie van het werk.

Voor meer informatie kunt contact opnemen met info@Affect2U.nl