GHB verslaving

Wat is GHB verslaving?
GHB is de straatnaam voor het middel GammaHydroxyButyraat (GammaHydroxyBoterzuur), dat vroeger werd gebruikt als inslaapmiddel bij operaties. De laatste jaren is het gebruik onder jongeren sterk toegenomen.

GHB wordt verstrekt in poedervorm en kleine buisjes die gemiddeld zo’n 4 à 5 milliliter GHB bevatten. De zuiverheid kan sterk verschillen, maar ligt meestal rond de vijftig procent. GHB is kleurloos en heeft een zoute smaak.

In kleine hoeveelheden geeft GHB een ontspannen, vredig gevoel en kan het seksueel stimulerend werken. Bij hogere doseringen van GHB kunnen misselijkheid en duizeligheid optreden.

Verkeerde doseringen van GHB kan er voor zorgen dat iemand bewusteloos raakt en het het risico te stikken doordat de tong de luchtpijp kan blokkeren. Wanneer tegelijk met GHB ook alcohol is gebruikt, bestaat het risico op een ademstilstand omdat alcohol de dempende werking van GHB versterkt.. De combinatie van GHB met andere drugs geeft onvoorspelbare effecten. Mensen met epilepsie en hart en vaatproblemen hebben een extra verhoogd risico. Het afkicken van GHB heeft grote gezondheidsrisico’s.

Voor meer informatie over hulp bij GHB verslaving kunt u contact opnemen met Affect2U (Addiction Facilities For Effective Cure and Therapy).