gameverslaving

Wat is gameverslaving
Het aantal uren en het aantal mensen dat games speelt en internet gebruikt, neemt jaarlijks toe. De functie van internet is aan het veranderen waardoor steeds meer mensen er gebruik van maken en het aantal uren in gebruik hoger is dan televisie.

Internet en gamen is een breed begrip waardoor bij de gezondheidsrisico’s navraag gedaan moet worden, naar de belangrijkste activiteiten op internet en gamen.

De belangrijkste signalen van internet en gameverslaving zijn te herkennen aan lichamelijke, psychische of sociale klachten.

Lichamelijk:
Vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen. Iemand kan onrustig, geïrriteerd raken als de computer het niet doet waardoor er geen games gespeeld kunnen worden of activiteiten gedaan op internet.

Psychisch:
Snel geïrriteerd raken, dingen vergeten of verwaarlozen, sombere gevoelens buiten het gamen en internetgebruik. Het gamen en internetgebruik kan ook toenemen doordat iemand depressieve gevoelens heeft, problemen ervaart in zijn directe omgeving en ‘vlucht’ in overmatig gamen en internetten.

Sociaal:
Toename van conflicten met partner, ouders of anderen personen in het eigen gezin. Verantwoordelijkheden voor school of werk worden meer verwaarloosd. Daarnaast nemen sociale contacten buiten internet, gamen af en is er toename van een sociaal isolement.

Uiteindelijk kunnen deze signalen leiden tot verslaving waarbij je moeilijk kunt stoppen of minderen met gamen/ internetten, vervelende gevoelens probeer je met gamen/ internetten te verminderen en je krijgt meer conflicten met je partner, ouders, familie.

Voor meer informatie over hulp bij gameverslaving kunt u contact opnemen met Affect2U (Addiction Facilities For Effective Cure and Therapy).