medicijnverslaving

Wat is het medicijnverslaving
Slaap- en kalmeringsmiddelen (tranquillizers) hebben een verdovende werking op de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Ze worden door artsen voorgeschreven bij onrust, angst en slaapproblemen.. Toch werken ze allemaal op ongeveer dezelfde manier. Één bepaalde groep medicijnen wordt omschreven als ‘benzodiazepines’ of ‘benzo’s’ zoals, Normison, Rohypnol, Valium, Seresta enTemesta.

‘Benzo’s worden in principe voor maximaal 1 tot 2 weken voorgeschreven bij slaapproblemen, angst en spanningsklachten. Als deze medicijnen langer worden gebruikt, is de kans groot dat men eraan gewend raakt. Ze hebben geen effect meer tenzij er meer van wordt genomen. Op deze wijze kan iemand afhankelijk raken van deze middelen terwijl ze toch door een arts worden voorgeschreven.

Medicijnen hebben een kalmerende werking en zijn slaapbevorderend voor de korte termijn. De duur en de werking is afhankelijk per medicijn, dosis, persoon die het inneemt en de tijd van inname.

Langdurig gebruik geeft concentratieproblemen, vermoeidheid, slaapproblemen, emotionele afvlakking, geheugenproblemen op korte termijn, libidoverlies en verminderde spierbeheersing waardoor risico is op vallen. Daarbij kan tolerantie optreden en afhankelijkheid ontstaan.

Voor meer informatie over hulp bij medicijnverslaving kunt u contact opnemen met Affect2U (Addiction Facilities For Effective Cure and Therapy).